Artikkeli: Uusi projekti mullistaa paikkatietomarkkinat – nyt saat itse päättää, mitä tietoja puhelimestasi kerätään

Mobiilipalvelumarkkinat ovat suuryritysten pelikenttä. Jos kuluttajat haluavat saada mobiilisovelluksia käyttöönsä, heidän on pakko luovuttaa puhelimestaan saatavat tiedot kerättäväksi ja välitettäväksi eteenpäin. Kerättävästä tiedosta hyötyvät kuitenkin vain suuryritykset, sillä pienemmille tihkuu vain hyvin rajoitettua tietoa. Tälle on nyt tulossa suomalainen vaihtoehto.

Uuden sovelluksen, esimerkiksi karttapalvelun, asentaminen puhelimeen on helppoa. Muutama klikkaus ja käyttäjäehtojen hyväksyminen, ja sovellus on käytössä. Samalla tulee kuitenkin antaneeksi sovellukselle luvan kerätä tietoja esimerkiksi puhelimen sijainnista, yhteystietoluettelosta tai selainhistoriasta.

– Mobiilipalveluita tarjoavat suuryritykset, esimerkiksi Google ja Apple, vaativat asiakkaita hyväksymään hyvin laajoja lisenssisopimuksia. Jos niitä ei hyväksy, ei saa myöskään sovellusta käyttöönsä, toteaa osastonjohtaja Heidi Kuusniemi Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

– Puhelimen wlan-paikannuksen voi toki kytkeä pois päältä, mutta tietyt sovellukset voivat kytkeä sen takaisin ja kerätä informaatiota ilman, että puhelimen käyttäjä tietää siitä.

Tämä on ongelmallista puhelimen käyttäjän yksityisyyden kannalta, sillä sovellukset välittävät puhelimista kerättyä tietoa eteenpäin kolmansille osapuolille. Kuusniemen mielestä käyttäjille pitäisi antaa valta päättää, mitä tietoja heistä kerätään ja kenelle niitä luovutetaan.

– Näin sijaintitietotekniikan tarjoamat hyödyt ja mahdollisuudet tulisivat laajaan käyttöön, mutta kuluttajien yksityisyyttä kunnioitettaisiin.

Uusi projekti siirtää vallan kuluttajille

Yksityisyydensuojaa venyttäville sovelluksille on nyt tulossa vastaveto. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus ja Helsingin yliopisto käynnistivät maaliskuussa yhteisen MyGeoTrust-projektin, joka antaa kuluttajille vallan päättää tietojen keräämisestä.

– Kuluttajat voivat tehdä yksityisyysprofiileja, jotka määrittävät, mitä tietoja heistä kerätään, missä muodossa ja mihin tarkoitukseen. Profiilien kautta voi antaa kerättäväksi kaiken mahdollisen tiedon tai olla luovuttamatta mitään, selvittää Heidi Kuusniemi Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

– Jos kuluttaja antaa luvan kerätä omia tietojaan, niitä välitetään eteenpäin anonyymina ja joukkoistettuna niin, että yksittäistä ihmistä ei pystytä tunnistamaan.

Projektin tarkoituksena on paitsi parantaa kuluttajien yksityisyydensuojaa, myös tarjota tietoa liike-elämän käyttöön. Projektista hyötyvät etenkin pienet ja keskisuuret yritykset, sillä tällä hetkellä sijantitietomarkkinat ovat tiukasti suuryritysten hallussa.

– Tieto tarjoaa mahdolllisuuksia kehittää palveluita esimerkiksi kuljetusalalla, hyvinvointialalla, mainonnassa, kaupunkisuunnittelussa ja kiinteistöalalla. Mahdollisuuksia on valtavasti.

Ensi vuoden alussa kuluttajat saavat projektin tiimoilta käyttöönsä kaksi ilmaista sovellusta. Sisätilapaikannussovellus tarjoaa kuluttajille ulkotiloista tutun reittineuvontapalvelun, jonka käyttöympäristönä ovat ostoskeskukset. Lisäksi uutis- ja somesovellus antaa tietoa lähialueen tapahtumista, uutisista ja alueen muiden ihmisten jättämistä kommenteista.

– Sovelluksilla kerätään kuluttajilta sijantitietoa, joka muodostaa projektin tietokannan. Se käsitellään yksityisyyssuojaa kunnioittaen ja annetaan organisaatioiden käyttöön, jotta ne voivat toteuttaa kuluttajien käyttöön erilaisia palveluita.

***

Faktaa:

– Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteinen MyGeoTrust-projekti (www.mygeotrust.org) kerää mobiililaitteiden käyttäjien paikkatietoa joukkoistamalla. Kolmivuotinen projekti on käynnistetty Tekesin strategisten tutkimusavausten rahoituksella.

– Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus suunnittelee ja toteuttaa ohjelmointirajapintoja, joiden avulla yritykset voivat hyödyntää joukkoistetusta paikkatiedosta jalostettuja tietotuotteita.

– Projekti mullistaa paikkatietomarkkinat, jotka ovat nyt suuryritysten hallinnassa. Jatkossa kuluttajat saavat itse päättää, mitä tietoja haluavat luovuttaa ja kenelle, ja tiedoista hyötyvät myös pienemmät yritykset.

– Projektin ohjausryhmään kuuluu avainjäseniä suomalaisista yrityksistä, kuten Microsoft Mobile, HERE (Nokia), Sanoma, KONE, Sports Tracking Technologies, IndoorAtlas, SSH Communications, Ekahau ja Shoplitics. Myös muita yrityksiä konsultoidaan projektin kuluessa.

– Projektia voi seurata Twitterissä: @mygeotrust, #mygeotrust

***

Aiheesta on tuotettu myös video:https://vimeo.com/143357973

Lisätietoja:

Osastonjohtaja Heidi Kuusniemi
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus
p. 040 653 2228
www.fgi.fi