Ilmasta proteiinia valmistava Solar Foods aloittaa Itämeriprojektin rahoituksella Suomeen sijoitettavan tehtaan suunnittelun

Kansainvälistäkin huomiota osakseen saanut espoolainen startup Solar Foods saa Itämeriprojektilta 50 000 euron rahoituksen. Yhtiön toimitusjohtajan Pasi Vainikan mukaan rahat sijoitetaan Suomeen tulevan uuden tehtaan suunnittelutyöhön. “Meillä on ollut vahva yhteisymmärrys siitä, että tuotantolaitos Suomeen tarvitaan, mutta mitään kovin konkreettista meillä ei ole vielä ollut esittää. Nyt Itämeriprojektin rahoituksen turvin tehtaan suunnittelutyö voidaan aloittaa”, sanoo Vainikka.

Tieteisfiktiolta vaikuttava Solar Foodsin bisnesidea – ruokaproteiinin tuottaminen ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avulla – omaa valtavan ympäristöpotentiaalin. Mikäli merkittävä osa syömästämme proteiinista tuotettaisiin nappaamalla ilmasta hiilidioksidia, maanviljelystä ja karjankasvatuksesta voitaisiin palauttaa maa-alueita metsiksi ja luonnontilaisiksi biodiversiteettiä edistäviksi hiilinieluiksi. Samalla vähenisivät myös maatalouden ravinnevalumat ja niistä johtuvat vesistöongelmat.

Ålandsbankenin Itämeriprojekti rahoittaa tänä vuonna Itämeren tilaa edistäviä hankkeita yhteensä 300 000 eurolla. Tämän vuoden hankkeissa korostuivat erityisesti maatalouden ympäristölle aiheuttamat ongelmat. Näistä ponnistaa myös Luomuliiton projekti, jossa tähdätään hiilinielujen lisäämiseen viljelymenetelmiä kehittämällä. Tällaisia menetelmiä ovat esimerkiksi monipuoliset nurmikasveja sisältävät viljelykierrot, kevennetty muokkaus sekä peltojen jatkuva kasvipeitteisyys. Viljelymenetelmien pitäisi kääntää hiilivirrat päästöistä nieluiksi ja vähentää ravinnehuuhtoumia. Itämeriprojektin rahoituksen turvin Luomuliitto kouluttaa hiiliviljelyn menetelmät osaavia mentoreja eri luomuyhdistysten toiminta-alueille.

Lisäksi kestävä maanhoito oli teemana Button Program -hankkeessa, joka haki rahoitusta digitaalisille innovaatioille suunnatussa kategoriassa. Karttapalvelu on kaikille avoin ja sen avulla tavalliset kansalaiset ja yritykset pääsevät tukemaan suoraan maanomistajia, jotka hillitsevät ojitettujen turvemaiden ravinnepäästöjä ja turpeen hajoamisen kasvihuonekaasupäästöjä.

”Button Program -hankkeella on jännittävä digitaalinen ratkaisu kestävään maankäyttöön. Tämä digitaalinen karttapalvelu voi auttaa maanomistajia ja yrityksiä saamaan paremman kokonaiskuvan kasvihuonekaasupäästöistä. Mielestäni se on visuaalinen ja innovatiivinen tapa hyödyntää avointa dataa Itämeren haasteiden ratkaisemiseksi”, sanoo Skype perustaja Niklas Zennström, joka toimii Itämeriprojektin tuomariston jäsenenä digitaaliset innovaatiot -kategoriassa.

Maatalouden päästöjen lisäksi rahoituksen saaneissa hankkeissa käydään muun muassa muoviroskan kimppuun. Ruotsalainen startup BagIt tavoittelee muovisten kauppakassien syrjäyttämistä ja kehittelee kosteutta sekä painoa kestävää paperikassia. Paperinen kauppakassi soveltuisi myös nykyisiä paperipusseja paremmin roskapussiksi. “Pussimme ovat 100% paperia. Ratkaisumme avain on ennen kaikkea pussin muotoilussa sekä käytettävässä paperilaadussa”, sanoo BagItin perustaja Nora Östman.

Rantojen siivoamiseen rahoitusta saavat Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen Siisti Biitsi -hanke ja Ahvenamaan siivous -projekti, Städa Åland. Städa Åland -projektissa kannustetaan ahvenanmaalaisia rantojen siivoustalkoisiin, joiden tulokset kirjataan nyt kehitteillä olevaan nettiportaaliin.“Odotamme toukokuussa järjestettävään siivouspäivään viime vuoden tavoin satoja osallistujia puhdistamaan rantoja jätteistä, mutta todellinen tavoite on saada ihmiset rantatalkoisiin ympäri vuoden ja raportoimaan luonnosta poistetut jätteet projektisivuillamme”, sanoo Städa Ålandin Sofia Enholm.

Itämeriprojektista

Ålandsbanken on tukenut työtä ympäristön hyväksi vuodesta 1997 noin 2 000 000 eurolla. Itämeriprojektin avulla Ålandsbanken haluaa tukea hyviä ideoita Itämeren hyväksi. Niin yksityishenkilöt, koululuokat kuin organisaatiot ovat voineet hakea tukea hankkeilleen Itämeren pelastamiseksi.

Toimittajille tiedoksi:

Itämeriprojektin rahoitusten julkistamistilaisuus

Maanantaina 11.3.2019 klo 17.30, ovet aukeavat klo 17.15

Ravintola Pörssi, Fabianinkatu 14, Helsinki

Ilmoittautumiset ja lisätiedot

Ilmoittautumiset ja mahdolliset haastattelupyynnöt ennakkoon pyydetään ilmoittamaan Ålandsbankenin viestintäjohtaja Crista Tammelalle: crista.tammela@alandsbanken.fi, +358 40 6463501

Lisätietoja:

Crista Tammela, viestintäjohtaja

Ålandsbanken

crista.tammela@alandsbanken.fi

Tel. +358 40 6463501

www.balticseaproject.org/fi