Muistatko vielä kolkot vuodeosastot? Nykyään sairaalat muistuttavat jo hotellia

Sairaaloiden vuodeosastot tuovat monelle mieleen ahtaat ja ankeat potilashuoneet. Tilanne on muuttunut paljon viime vuosikymmenistä, sillä nykyään sairaalamaailman hallitsevana trendinä on hotellinomaisuuteen pyrkiminen. Rauhoittava värimaailma, taideteokset ja jopa oma jääkaappi potilashuoneessa ovat jo arkipäivää.

Erityisesti valaistus, lämpötila ja ääni ovat suuressa merkityksessä potilaan viihtyisyyden kokemiseen. Kun potilas saa itse päättää huoneensa kirkkauden ja lämpötilan tason sekä nauttia kunnollisesta äänieristyksestä, voi hän rauhassa keskittyä omaan kuntoutumiseensa. Sisustuksen värimaailma ja erilaiset luontoelementit ovat myös oma osansa rauhoittavan tunnelman luomisessa. Sairaalaympäristön taiteeseen keskittyminenkin voi viedä ajatukset toisaalle hetkeksi. Esimerkiksi Suomen ainoan tekonivelleikkauksiin erikoistuneen sairaala Coxan syyskuussa uudistuneen vuodeosaston potilashuoneiden sängynpäädyissä on valokuvataidetta Tampereen maisemista, mikä tuo potilaalle tunteen kuin hän katsoisi ulos ikkunasta.

Nykyään puhutaankin paljon parantavasta sairaalaympäristöstä, joka tarkoittaa mahdollisimman stressivapaan ympäristön luomista potilaille. Sisustuselementtien valinnat, erilaisten kontrollimahdollisuuksien tarjoaminen potilaalle ja uusien teknisten ratkaisujen hyödyntäminen voivat vähentää potilaan stressiä. ”Meille suomalaisille tärkeä luonto näkyy usein erilaisissa maisemakuvissa ja viherkasvien käytössä. Potilas arvostaa myös erityisesti leikkauksen jälkeen helppokulkuisuutta. Potilashuoneiden liukuovet tekevätkin potilaalle liikkumisen oman huoneen ja osaston yhteisien tilojen välillä vaivattomaksi”, Coxan vuodeosaston asiantuntijahoitaja Jaana Mäkinen kertoo.

Yhteisöllistä toipumista

Sairaaloissa suositaan usein yksityishuoneita, mutta yllättäen potilaat kaipaavat enemmän yhteisöllisyyttä. ”Erityisesti ikäihmisten keskuudessa korostuu yhdessäolon kaipuu. Moni ikäihminen kokee yksinäisyyttä arjessaan, joten he mielellään jakavat keskenään omia kokemuksiaan osastolla. Joskus olen joutunut jopa patistamaan leikkauksesta toipuvaa potilasta lepäämään, kun hän on jäänyt pitkiksi ajoiksi yhteisiin tiloihin rupattelemaan”, Coxan hoitaja Pirjo Helminen naurahtaa. ”Riittävä lepääminen on kuitenkin toipumisen kannalta erittäin tärkeää.”

Teknologiaa hyödynnetään myös enemmissä määrin, jotta aikaa jää mahdollisimman paljon kaikkein tärkeimmälle; potilastyölle. ”Eri mobiililaitteet yleistyvät koko ajan, mikä nopeuttaa työtä. Tulevaisuudessa potilastiedot voi kirjata näppärästi hoitajan omalle mobiililaitteelle. Teknologia mahdollistaakin yhä enemmän uusien ratkaisujen hyödyntämisen”, Helminen kertoo.

Sairaaloiden suunnitteluprosessi on hankalampaa ja poikkeaa tavanomaisesta, koska sairaalaympäristössä on korkean hygienian vaatimukset. Lisäksi suunnittelussa on pidettävä mielessä, että potilaan sairaalavierailun on oltava turvallinen, ja hänen tulisi myös pystyä kokemaan tämä itse. ”Potilasturvallisuus on varmistettava tinkimättömillä käsihygieniakäytännöillä, antimikrobisilla ja helposti puhdistettavilla pinnoilla. Pintojen on myös kestettävä sairaalamaailman vahvat puhdistusaineet”, Mäkinen luettelee.

Katso video uudesta vuodeosastosta täältä.

Lisätietoja:

Marjo Uusitalo
Kehittämispäällikkö
Tekonivelsairaala Coxa
p. +358 (50) 369 1836
marjo.uusitalo@coxa.fi

Roope Tähkä
Markkinointipäällikkö
Tekonivelsairaala Coxa
p. + 358 (40) 753 8549
roope.tahka@coxa.fi

Artikkeli on tehty yhteistyössä tekonivelsairaala Coxan kanssa.

Tekonivelsairaala Coxa on Suomen ainoa ja yksi Euroopan johtavista puhtaasti tekonivelkirurgiaan erikoistuneista sairaaloista. Coxan koko henkilökunta keskittyy tekonivelkirurgiaan ja on alansa huippuammattilaisia.