Tässä on kesän juomatrendi – Suomi taas muuta maailmaa jäljessä

Erilaiset artesaanioluet ovat nousseet isoksi trendiksi kuluttajien keskuudessa viime vuosina, eikä niille ole ollut markkinoilla selvää haastajaa. Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa, ennustaa Olvin siideriasiantuntija Susanna Rintamäki.

─ Suomen siiderimarkkinat ovat olleet laskussa ja siidereiden keskuudessa ei ole tapahtunut oikeastaan mitään lähes kymmeneen vuoteen. Nyt tämä kuitenkin muuttuu, kun artesaanisiiderit tekevät tuloaan Suomen markkinoille, Rintamäki kertoo.

Artesaaniolutbuumi lähti alun perin liikkeelle USA:sta, josta se laajeni Eurooppaan ja sitä myöten myös Suomeen. Artesaanisiiderit ovat olleet kovassa nosteessa USA:ssa jo pidemmän aikaa ja nyt tämäkin trendi on rantautumassa Eurooppaan.

Erikoisoluet levisivät nopeasti olutharrastajien lisäksi myös muiden kohderyhmien keskuuteen, mutta onko artesaanisiidereistä samaan?

─ Artesaanisiiderien makuprofiili on erilainen verrattuna valtasiidereiden tuttuun makuun, joten ne kiinnostavat varmasti samoja kohderyhmiä kuin erikoisoluet. Kuluttajia kiinnostaa nyt puhtaus, kotimaisuus ja luonnollisuus, ja nämä kaikki yhdistyvät artesaanisiiderissä, Rintamäki arvioi.

Mikä ihmeen artesaanisiideri?

Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna monille tuttuihin niin sanottuihin perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.

Suomalaisen Aidon Siiderin Seura määrittää artesaanisiideriksi siiderin, jossa on 100 % tuorepuristettu omenamehupohja ja se on käytetty villihiivoilla, eikä siihen ole lisätty mitään aromeja tai sokereita. Real ciderissa on puolestaan hieman matalampi, mutta kuitenkin korkea omenamehupitoisuus, 90 %, ja myöskään siihen ei ole lisätty mitään aromeja tai makeutusaineita. Yhteen 0,5 litran tölkilliseen artesaanisiideriä voi mennä jopa kilo omenoita.

Ennen Olvia yksikään suurempi toimija Suomessa ei ole tehnyt ruokakaupassa myytävää artesaanisiideriä, joten sillä ei myöskään ole ollut laajempaa valtakunnallista levikkiä. Suurin osa myytävistä artesaanisiidereistä on ollut omenatilallisten omia siidereitä, joita tehdään tyypillisesti pienempiä eriä, ja niitä on myyty vain Alkossa.

Yksi syy alhaiseen saatavuuteen on myös suomalaisten omenoiden saatavuus.

─ Maailmalla on useita erilaisia omenasiiderilajikkeita, mutta toistaiseksi Suomesta ei tällaisia vielä löydy. Artesaanisiidereiden tekemisessä käytetään siis aivan samoja omenoita, joita kuka tahansa voi ostaa kaupasta. Esimerkiksi me käytämme ahvenanmaalaisia omenoita, Rintamäki kertoo.

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Olvin kanssa.