TIEDOTE: Yli 200 opiskelijaa työskentelee Salpausselän kisoissa

Salpausselän kisoissa nähdään tänä vuonna ennätysmäärä opiskelijaryhmiä kisajärjestelyissä. Ryhmien merkitys kisajärjestäjille on suuri, sillä yksittäisten vapaaehtoisten rekrytoiminen erikoistehtäviin on vuosi vuodelta haasteellisempaa. Vastavuoroisesti opiskelijat suorittavat opintopisteitä eri projektein, joita he kisatapahtumalle tuottavat.

Opiskelijaryhmien työtehtävät organisaatiossa ovat monipuoliset. Osa työskentelee kilpailun teknisellä puolella, osa taas huolto- ja oheisohjelmatoiminnoissa. Salpausselän Kisojen ohjelmapäällikkö Marjo Leppä näkee kisoissa mukana olemisen erittäin hyvänä ikkunana käytännön työhön.

”Opiskelijoille opintopisteitäkin tärkeämpää on se, että he pääsevät tekemään oman alan töitä aitoon ympäristöön. Lisäksi he näkevät todella laajasti tapahtumanjärjestämistä, sillä Salpausselän Kisat on mittava tapahtuma”, Leppä sanoo.

Yhteistyötä tehdään useiden ryhmien kanssa monivuotisesti, mutta mukaan tulee vuosi vuodelta uusien alojen opiskelijoita kilpailujen laajentuessa suurtapahtumaksi. Salpausselälläkin katseet ovat vuoden 2017 MM-kilpailuissa.

”Alueeltamme löytyy koulutusta monipuolisesti, joten yhteistyö on erittäin järkevää. Parin vuoden päästä käsipareja tarvitaan tuplasti, joten suunnittelu ja koulutus on hyvä aloittaa jo nyt”, Leppä jatkaa.

Kokonaisuudessaan Salpausselän 90. juhlakisoissa mukana on yli 200 opiskelijaa Lahden Ammattikorkeakoulusta, Koulutuskeskus Salpauksesta, Pajulahdesta ja Vierumäeltä sekä Haaga-Heliasta. Kolmelle opiskelijalle kisat toimivat pidempiaikaisena harjoittelupaikkana.

Lahden Ammattikorkeakoulun tekniikan laitoksen opiskelijat vastaavat tietoliikenneverkkojen ja -yhteyksien rakentamisesta, kisa-applikaatiosta sekä ympäristövaikutusten arvioinnista ja -jäteneuvonnasta.

Liiketalouden laitos on mukana tänä vuonna aloitetun kisakaupunki-hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa sekä kisojen asiakaspolun auditoinnissa.

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat rakentavat Suurhalliin lasten puuhaparkin, jossa on tekemistä pienille kisavieraille. Puuhaparkkiin voi jättää lapset myös hetkeksi hoitoon opiskelijoiden valvovan silmän alle.

Monivuotista yhteistyötä jatketaan muotoilu- ja taideinstituutin kanssa kilpailujen valokuvauksessa ja dokumentoinnissa.

Toisen asteen opiskelijoista Koulutuskeskus Salpauksen hotelli-, ravintola- ja catering-opiskelijat vastaavat joukkueiden huoltoalueiden ruokahuollosta. Matkailualan opiskelijoiden työtehtävät ovat asiakaspalvelussa lentokentällä, rautatieasemalla sekä pääportilla, kuten myös tapahtumatuotannossa. Lisäksi nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen opiskelivat vastaavat kisaperjantain koululaisten tapahtumapäivästä.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun opiskelijayhteistyö katsoo kohti MM-kisoja, kun opiskelijat tekevät tapahtumasta yleistutkimusta, jossa pureudutaan tiiviisti asiakastyytyväisyyteen.

Liikunnan opiskelijoita mäessä ja tasamaalla

Pajulahden liikuntaneuvojaopiskelijoista (yo) mukana on 25 opiskelijan ryhmä. Ryhmän tehtäviin kuuluu lasten ulkoliikuntamaan osittainen suunnittelu, rakentaminen ja pyörittäminen tapahtuman aikana. Osa porukasta kiipeää mäkitorniin pitämään puhtaana ylämäen vauhtilatua.

Vastuuvetäjät Veera Suutari ja Liisa Heikkilä suorittavat projektin avulla liikuntatapahtuman järjestämisen näytön.

”Projekti aloitettiin syksyllä, kun Kiurun Jesse kävi koululla tapaamassa meitä. Suunnittelua olemme tehneet itsenäisesti ja nyt näimme myös tapahtumapaikat käytännössä”, kertoo Heikkilä.

Viime vuonna mukana ollut Suutari on innoissaan lasten puuhamaailman laajentumisesta ja kokonaisvastuun kasvamisesta.

”Parasta tänä vuonna on, että saimme puuhamaahan Lasten Mäkiviikon mukaan, alue vähän laajenee ja saamme haastetta lisää omaan toimintaamme”, Suutari sanoo.

Ylämäen ”puhallinorkesteriin” pajulahtelaiset saavat seuraksi Vierumäen liikuntapaikkahoitajaopiskelijoita.

Lisätietoja 
Tapahtumapäällikkö Jesse Kiuru, 050 585 7441, jesse.kiuru@lahtiskigames.com

http://lahtiskigames.com/
http://www.facebook.com/lahtiskigames
Twitter & InstagraM @LahtiSkiGames #lahtiskigames